Alfafood AS

Biene gir liv!

Sprø epler om høsten, gyldne bølger av modning om våren. Hvert år gir naturen oss gaver fra fruktbare åker og trær fulle av frukt. Uten bier ville dette ikke være mulig. Som pollinatorer er de uerstattelige for miljøet, for naturen og dermed også for mennesker. Ved siden av Biotta-produksjonsanlegget ved Bodensjøen, er fem bi-kolonier opptatt med å gjøre sitt vitale arbeid.

Luften lever av surr og surr. Når de første solstrålene dukker opp over horisonten og setter Biotta Bee Hotel i gang, setter biene allerede av stabelen for å samle nektar og pollen. Trebihuset har stått på en eng ved siden av Biotas juiceanlegg siden 2016. Den pensjonerte snekkeren og amatørbiavlingen Ernst Kreis bygde og installerte det selv. Han tar med seg biene sine til Bee Hotel i sommerhalvåret, fra april til oktober, og tilbake til bigården sin i Ermatingen TG om vinteren. Prosjektet ble initiert av en slektning av Kreis som pleide å jobbe for Biotta. Selskapet finansierer forskjellige biprosjekter i hele Sveits, så det var bare naturlig å ønske å opprettholde sine egne bi-kolonier også. ”Vår grunnleggende far, Dr. Hugo Brandenberger, var godt klar over viktigheten av biologisk mangfold og bærekraftig landbruk. Med Biotta Bee Hotel ønsker vi å være et godt eksempel for andre, sier administrerende direktør Clemens Rüttimann. Bee Hotel er bare en liten del av Biotas samlede miljøengasjement. Med sitt jevnlige fokus på organiske produkter støtter selskapet organisk landbruk i hele regionen og åpnet sitt eget vedflisvarmesystem i 2019 for kraftproduksjonsprosesser og varme opp bygningene ved å bruke grønn energi fra fornybare råvarer.

 

Boom i birøkt

Biotta-biene blir ivaretatt av Ernst Kreis og hans eldste sønn. 66-åringen har hatt en lidenskap for birøkt siden ungdommens dager. «Jeg fikk mine første bier mens jeg lærte som tømrer,» sier han. Tilbake i disse dager måtte birøktere lære seg selv. Gjennom lærebøker og fagtidsskrifter tilegnet Kreis all kunnskapen han nå formidler til andre som en «gudfar» for yngre birøktere. Siden har bigårder blitt profesjonelle. Alle som er interessert i dag for å drive handel med det tyskspråklige Sveits, kan delta på et toårig kurs som tilbys av de lokale birøkterforeningene under beskyttelse av paraplyorganisasjonen «BienenSchweiz». Organisasjonen utvikler og distribuerer praktisk læremateriell og trener konsulenter som lærer unge birøktere hvordan man kan jobbe med bier i et såkalt lærerappiari. Det er lignende institusjoner i de fransk- og italiensktalende deler av Sveits.

Biavling som hobby er blomstrende. Spesielt filmer som “Mer enn honning” har formidlet de fatale konsekvensene av den globale bi-kolonien kollapset og har økt bevisstheten om insektenes store betydning. Ernst Kreis ønsker denne utviklingen velkommen: «Biene våre kunne ikke overleve uten birøktere.» Den skyldige er Varroa-midd, som ble oppdaget for første gang i Sveits på midten av 1980-tallet. Middene ble introdusert fra Asia og lever som parasitter på biene. Uten regelmessig syrebehandling av birøkterne for å holde midd i sjakk, ville biene dø i løpet av ett til tre år. Dette gjør arbeidet til de 19.000 birøkterne i Sveits desto mer avgjørende. De fleste av dem holder bier for ren glede. Eller av ønsket om å beskytte miljøet, som Ernst Kreis: «Natur og økologi har alltid vært viktig for meg.» Det er grunnen til at denne firetidens bestefaren ikke reiser med fly og kjører bilen så lite som mulig.

 

Bier for ideell pollinering

Når de fem bi-koloniene bor på Biotta Bee Hotel, ser Ernst Kreis inn på dem to til tre ganger i uken. Han sjekker for eksempel om en ny dronning utvikler seg fra en av larvene. Hvis Kreis oppdager larven i tide, fjerner han den og bruker den til å etablere en ny koloni. Det kan bare være en dronning per koloni. Hun kan leve i opptil fem år. Fagene hennes har en levetid på fem uker til ni måneder, avhengig av om de er sommer- eller vinterbier. En bi-koloni utgjør 40.000 til 60.000 insekter på topp. Denne store mengden bier utgjør en forskjell for de omkringliggende åkrene, ifølge Ernst Kreis. Siden honningbier – i motsetning til ville bier og humler – lever sammen som en koloni, har de større innflytelse på befruktningen av omgivelsene. De er også det eneste gjødslende insektet med blomsterkonstans, noe som betyr at de samler pollen fra bare en planteart av gangen. På denne måten unngår de å pollinere feil planter og sikrer en rik høst for bøndene i førsteklasses kvalitet. I tillegg til åker og frukthager, har Biotta-biene også valget mellom mange hager og parker i området. Dette gjør beliggenheten til Bee Hotel ved siden av Biotta-anlegget ideell, sier Kreis. Landsbyens bekk strømmer også i nærheten. Denne vannkilden er spesielt viktig om våren, når biene trenger ganske mye vann for å produsere pollen.

To ganger i året samler Ernst Kreis inn honning fra Biotta-biene: vårhonning i andre halvdel av mai, sommerhonning mellom midten av juli og begynnelsen av august. De fem koloniene produserer hver i gjennomsnitt rundt 12 kilo honning per år. Etter sommerhøstingen begynner fôringen. Kreis tilbereder en fest med sukker sirup til biene, som består av dekstrose, fruktose og sukrose. Dette erstatter honningen som høstes fra biene, som de ville ha brukt som vinterfôr. Selv etter 25 år med intens birøktaktivitet, er Ernst Kreis fremdeles inspirert hver dag av de flittige insektene. «Jeg synes det er fascinerende å observere og støtte utviklingen av bier gjennom året.» Naturen er sikkert takknemlig for ham, fordi hagene og engene rundt Biotta-fabrikken ikke ville blomstre så storslått uten biene hans.
(Biotta news 2/2020)

 

Legg igjen en kommentar